“Kies een nieuw bestuur of anders opheffen die tent” door Reinout Koperdraat – Interview met Jeroen Pols (jurist, beroepscommissie HVV)

 “Opheffen die tent!”

Aldus de eerste reactie van Jeroen Pols (lid Beroepscommissie) als ik hem meteen aan de telefoon krijg.

“Ja, kijk, dit is allemaal zó zonde, als ik zie hoeveel energie jullie hier allemaal in steken!”

Jeroen Pols (jurist) werd destijds door Mordechai Krispijn gevraagd zitting te nemen in onze Beroepscommissie, die statutair voorgedragen werd en door de leden gekozen. Jeroen zegt dat daar toch helemaal geen tijd voor is, in deze wereld die nu instort. Wel heeft hij nog een tip gelukkig.

Ik zette eerst een lijstje vragen op zijn mail, met bijgevoegd enige context omdat wij immers niet weten wat hij tot nu toe mee kreeg van onze situatie en beslommeringen. Geschilpunten binnen HvV communiceerden we tot nu toe altijd met Ferdi Scholten, eveneens lid van de Beroepscommissie. Want Jeroen is, zoals bekend, permanent drukbezet met veel andere, belangrijke zaken. Helaas liet Ferdi mij weten nu op vakantie in Spanje te zijn, in natuurgebieden met slecht telefonisch bereik.
Zo kwam ik als vanzelf bij Pols terecht. Met het verzoek om gewoon – even als mens – zijn licht te laten schijnen op ons bestuursconflict. Hij antwoordde gelijk: “prima”. Dus belde ik hem een dag later.

Jeroen:
“Ja, ik heb je vragen gelezen, maar daar zou ik echt uren mee bezig zijn! Daar heb ik helemaal geen tijd voor en het levert ook niks op. Ik heb jullie van een afstand wel gevolgd, maar ben niet zo gemotiveerd om hier veel energie in te steken.”

– Maar je bent wél lid van onze Beroepscommissie.

“Ja, maar dit is zó zonde van de tijd en van de energie! Ook voor jullie! Jullie vechten elkaar de tent uit, terwijl de wereld in elkaar stort. Kijk, dit is nou precies waarom wij afscheid willen nemen van de oude politiek. Er lijkt bij jullie nu precies hetzelfde te gebeuren als elders in het land.”

– We zitten met een conflict rond ons bestuur en er zijn actieve leden geschorst en geroyeerd. Wat vind je daarvan?

“Ja, blijkbaar is de partij gekaapt door dat bestuur die er haar eigen stempel op drukt. Volstrekte waanzin natuurlijk.”

– Schorsingen, royementen, een nieuw gekozen bestuurslid buitenspel gezet, bezwaarstukken, verboden video’s, bedreiging met de rechter, politie voor de deur… Dit lijkt exact op de repressieve buitenwereld… klaag ik.

“Ja, volkomen idioot! In een partij die juist voor alles staat wat uitsluiting tegen moet gaan. Wat is trouwens eigenlijk die Integriteits-commissie? Wat houdt die in?”

Ik vertel Jeroen dat die beoogde Integriteitsommissie formeel in de statuten vastgelegd, maar nooit bemenst is geweest. En dat er vanaf het begin een Werkgroep Integriteit functioneerde onder leiding van mijn broer Michiel – maar die steeds om onduidelijke redenen door het bestuur werd tegengewerkt. De werkgroep richtte zich expliciet op het oefenen van persoonlijke zelfreflectie teneinde het begrip integriteit te leren duiden, op het bij jezelf naar binnen (durven) kijken om het eigen ego en ongewenste identificaties in het vizier te krijgen. Werken aan jezelf dus.

“Nou, dat lijkt me dan heel erg zinvol voor dat bestuur!”

– Tot nu toe zitten we er maar mee…

“Kijk, mijn advies zou zijn dat je de leden mee moet zien te krijgen om een nieuw bestuur te kiezen.”

– Da’s nou ook precies ons idee!

“Ja, gewoon democratisch dit bestuur wegstemmen. Da’s het enige. En anders maar opheffen die tent en iets nieuws voor jezelf beginnen!”

– We maken de laatste tijd een wekelijkse Andere Nieuwsbrief. Ontvang je die?

“Nee.”

– Ik stuur je die toe. Maar heb je dan wel tijd om dat allemaal te lezen?

“Ja, ik scan heel veel van alles wat binnenkomt. Stuur maar op.”

Ik vergat Jeroen nog te vragen of hij ons succes zou willen toewensen. Daar ga ik hem niet opnieuw over bellen, hij heeft wel wat anders te doen. Ik doe zelf een gok: “Succes!”

terug naar De Andere Nieuwsbrief


© Hart voor vrijheid Amsterdam.