Zo zit het, AHA!  door Reinout Koperdraat

“Laat het los!”

Hoe vaak hoor je dat niet?

Ook in wappieland een populaire uitroep. Een boodschap.

Daar kun je het mee doen. Klaar ben je ermee. Doe je best! Laat het los…

Ik denk dan vaak: stierenstront!(Nederlands voor ‘bullshit’)

Want vaak voel ik twijfel en ook vaak woede opborrelen, zodra er weer eens iemand tot mij zegt: laat het los! Vooral als zo’n heldere geest er dan een minzame hosanna-glimlach bij opzet…

Neem nou ons HVV-bestuur bijvoorbeeld. Wat ik als een gordiaanse knoop in mijn hersenpan zie. Loslaten…?

Altijd bevrijdend om Tijn Touber dan te beluisteren! Op een massale dansparty. Op blote voeten.

Tijn Touber (schrijver, muzikant, journalist, inspirator, onderzoeker *) verklaart mijn woelende en woedende geest. Vriendelijker dan ik dat zelf kan. Tijn Touber is namelijk áltijd vriendelijk. Ten eerste. Schept op zich al een band. En in het geheim ben ik dan een beetje jaloers op zijn zachte vermogen. Ik probeer door zijn wat lievige, zalvende toon heen te luisteren. En dan zie ik dat iedereen hem volledig aanvoelt en begrijpt. Als vanzelf.

NIKS LOSLATEN 

Hij vertelt: “In dat ‘laat het los!’ zit een wegduwende beweging opgesloten. Alsof je iets moet doen, met vereende krachten. Maar óók zit er een impliciet oordeel in: een boodschap voor jou, zo van ‘ik ben al zover, nou jij nog’. En dan nog wat: het werkt niet!”

Wat werkt wel?

Tijn: “Toelaten! Alles toelaten! Kom er maar mee. Laat die rotzooi maar instromen. Geef het de volle aandacht! Bedenk die details. Zeg maar tot jezelf: Hier ben ik! Ik open mijn armen voor je en ik geef je een dikke knuffel, rotzooi! Koester je troep als een klein huisdiertje dat je op schoot neemt. Ik ben er helemaal voor jou!”

“Voel die bullshit, geef het alle ruimte. Leg het op tafel. En dán gebeurt er wat! Dan raak je geroerd, dan kunnen er ook tranen komen. Dat is helemaal goed. En dan vloeit datgene wat je steeds weg wilde douwen als vanzelf weg! Automatisch! Hoef je niks voor te doen. Probeer het maar, je zult dit echt merken.”

Het geeft nieuwe ruimte.

“Je zal inspiratie voelen. Je krijgt bijvoorbeeld opeens een geweldig goed idee, een ingeving, zoals we dit noemen. Aha! Dít ga ik nu doen! Of iets waarvan je denkt: dit ga ik omzetten in iets kunstzinnigs. Gebeurt totaal vanzelf, alsof het uit de lucht komt vallen! Je bent er vanaf, van die hobbel, onmerkbaar weggevlogen. Dus loslaten? Toelaten!”

Klein detail: “Maar je moet er wel even écht voor gaan zitten. Op een mooi plekje. Steeds weer. In stilte!”

En dát slaan we vaak over – in onze wilde, woelende en woedende wereld.

Ik denk opeens even… aan ons HVV-bestuur, hier op een woelende ‘Magic’-dansparty, waar Tijn zijn woorden voor 600 mannen en vrouwen uitsprak. Een “Peter van den Neste” duikt op in mijn hersenpan. Uhh…?

Loslaten? Toelaten?

*) Tijn Touber tijdens stiltemeditatie op Nataraj 20 Jaar-Magic Party – Q-Factory, 15 okt. j.l. Velen kennen Touber van Lois Lane en van zijn projecten zoals ‘Stadsverlichting’ en van de collectieve meditaties op ons Museumplein tijdens de lockdown.

terug naar De Andere Nieuwsbrief


© Hart voor vrijheid Amsterdam.