Rafia Aallouch   

Rafia Aallouch (socioloog), die zelf jarenlang in een gewelddadig huwelijk zat, richtte Stichting Home Empowerment (SHE) op vanuit haar inzichten dat er iets miste in het bestaande hulpaanbod rondom huiselijk geweld. “Formele hulpinstanties zijn voor slachtoffers toch vaak een ver-van-mijn-bed-show”, vertelt Rafia. “Daarvoor moet je zelf de telefoon kunnen oppakken, kunnen bellen en jezelf aanmelden.
Dat doen deze vrouwen niet, die durven niet in hun uppie die contacten te leggen”. Deze vrouwen die hierdoor niet altijd in beeld komen bij reguliere hulpverlening weet SHE wél te bereiken. De doelgroep bestaat voornamelijk uit meisjes en vrouwen met een migratieachtergrond, maar ook mannen maken gebruik van SHE. Rafia: “Stichting Home empowerment is er echt voor mensen die zelf niet uit een gewelddadige situatie kunnen komen en daar hulp bij nodig hebben.
Mensen die niet zelfredzaam zijn, de taal niet beheersen, nieuw zijn in Nederland – of mensen die al jarenlang in een huiselijk geweld situatie zitten en niet weten hoe ze eruit moeten komen.” De stichting ondersteunt ruim 250 gezinnen op basis, tijdens de Corona is dit verdubbelt.

© Hart voor vrijheid Amsterdam.